Sorted by
Latest activity Popular Newest posts
  in  🔶 general
December 08, 2022

Hej alla underbara läsare. I dag är onsdagsfilmen om när olyckan är framme i stallet. Vad gör jag? Hur gör jag?

Jag blev påmind om detta i lördags när olyckan var på besök hemma hos mig i mitt stall. Ett sto hamnade i konflikt och slet av sig den ytliga böjsenan.

I början syntes ingenting annat än tydlig hälta och ett litet sår men min känsla var en helt annan. I vanliga fall känner jag på mig om skadan är lindrig eller om den är större och jag undrar om inte så är fallet för oss flesta att vår intuition talar om för oss om det är farligt eller inte.

Jag är övertygad att det är flera än jag som kan känna en bra stund innan jag kommer till stallet eller till hagen där mina hästar är att allting är inte som ska. Det är vårt tredje öga eller intuition som är igång där. Känner du igen detta?

Hur som helst vårat sto är kvar på Djursjukhuset och blir ompysslat där och i skrivande stund vet vi ingenting hur framtiden ser ut för henne. Kommer hon att bli frisk? Kommer hon kunna ridas? Kommer hon behöva vara på boxvila under längre tid? Eller måste jag helt enkelt ta bort henne?

Ja det är många frågor som jag ställer mig själv och frågorna kostar mycket energi i form av tankar, frågor till veterinärer och vårdpersonal. Mina tankar handlar mest om framtidsplanerna. Vad händer sen? Jag känner mig maktlös, ledsen och energin tar slut. Och energin tar slut eftersom jag vet inget om framtiden. Men detta är bara en känsla som kommer på grund av mina tankar av ovisshet.

Hur ska jag lösa detta? Ju för det första ska jag titta ordentligt på onsdagsfilmen där jag intervjuade vetrenär på Brunmåla hästklinink där vi gick igenom hur apoteket ska vara i stallet. För det andra då ska jag inte låta mina tankar sätta igång känslomässig berg och dalbana.

För det tredje ska jag förbereda hennes hemkomst och ta 1 dag i taget och försöka göra mitt bästa att hon får en bra start i sin läkningsprocess

Jag återkommer framöver med nyheter om detta

Tack för alla fina mail

Glada hälsningar

Haffi

1
  in  🔶 general
February 07, 2023
1 / 2
2 / 2

Stenholmen Islandshästcenter fyller 20 år i dessa dagar.

 Företaget Stenholmen som finns på gården Gerstorp som ligger  ligger mitt på Östgötaslätten utanför Linköping. 

Vi firar 20 år på Gerstorp sen vi tecknad köpeavtalet på gården skriver Marcus Ljungqvist på sin Facebooksida som driver denna gård med sin fru Emma Ljungqvist.

På dagen för 20 år sedan skrevs köpebreven och vi tillträde vår egna gård Gerstorp.

5 års letande var över och en ny resa började för Stenholmen och familjen Ljungqvist.

Vi flyttade 2 familjer och ca 70 hästar från västkusten och började forma vårt eget ställe.

Sen dess har vi byggt och fixat: kontor och stallar 2003, ovalbana 2004, seminstall och lösdrift 2006, startat gymnasieskola 2008, byggt lektionssal 2008, elevinternatet Fölhuset 2009. Ridhallen 2010

Ridhusstallet 2011, diagonalpassbanan 2012, varit med och startat föreningen Gerstorps ryttarsällskap 2013. Förlängning av passbanan och startboxar 2015/16. Gårdshotell och relaxen 2016. Renoverat villan och byggt till glasverandan 2010-2017. Byggt om mjölkrummet och framsidan av stallet 2019. Rivit en lösdrift och uppdaterat en annan 2022. och en massa annat smått och gott.

En himla massa härliga människor har funnits med oss på vägen. På ridskolan, på tävlingar och som hästägare till inackorderade hästar.

Familjen Ljungqvist har under alla dessa år gjort stora avtryck inom islandshästvärlden med att skapa möjlighet för människor att lära känna islandshästar på ett seriöst och professionellt sätt med deras ridskola som  har blivit att fler människor har blivit intresserad att skaffa sig ett islandshästliv med egen häst. 

Jag vill också nämna att under många år var Stenholmen aktiv som hingst station och varje år tog dem hem kända högt bedömda eller meriterade avelshingstar till tjänst på gården. 

Sist men inte då arrangerar Stenholmen  tävlingar mer eller mindre året runt för alla nivåer inom islandshäst sporten 

Det är klart att familjen Ljungqvist har bidragit till enorm utveckling på islandshäst sporten här i Sverige och jag vill både tacka dem för detta och samtidigt önska dem ett stort grattis med 20 åren på Gerstorp 

1
  in  🔶 general
December 28, 2022
1 / 2
2 / 2

Världsmästaren i tölt Finnbogi från Minni-Reykjam har avlidit aldeles för tidigt bara 12 år gammal. Finnbogi dog av en tarmsjukdom enligt källor. 

Finnbogi var efter Stormur frá Herrídarhóli och hans mamma var Fönn frá Minni Reykjum, men det var Egill Þórarinsson som födde upp hästen.

Jóhann R. Skúlason och Finnbogi  har tävlat tilsammans i några år med väldigt fint resultat och på senaste WM blev de vinnare i Tölt T1 och fyrgång V1 samt kombinations vinnare i fyrgångsgrenarna. 

Finnbogi hade väldigt mycket utstrålning  med sin vita färg, fina rörelser och samspelet med sin ryttare gjorde honom till en häst som ingen glömmer. 

Hästen blev såld till Tina Terkildsen i Danmark året 2021 som gjorde ochså lysande karrier med honom. Finnbogi blev bedömd 2015 som avelshingst och fick bedömningen 7,99 totalt  eller 7,82 för ridegenskaper och 8,24 för exteriör. 

Det finns inga avkommor registrerade efter honom i Worldfengur 

källa Tidningen Eidfaxi Island 

2
  in  🔶 general
January 27, 2023
1 / 3
2 / 3
3 / 3

I gårkväll började inomhus tävlings säsongen på Island med den så kallade Meistaradeildin. Tävlingsformet är de traditionella sportgrenarna som Tölt ,Fyrgång,Femgång passgrenar Tölt T2 med lös tygel och Gædingafimi. 

Tävlingen Meistardeild består mesta dels av elit ryttare som har bildat några lag med sponsorer. Så tävlingen är både individuell tävling och lagtävling. I vårkväll startade första deltävlingen 4 gång med både uttagningen och finalen. Den som hamnade på första platsen var Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir med hästen Flóvent frá Breidsstödum. Förutom höga poäng då var hennes visning i särklass för mycket bra utförande och unikt samspel med hästen. Aðalheiður blev känd ryttare  när hon visade hingsten Kveikur frá Stangarlæk på Landsmót 2018: Här finns ett intervju med henne som vi tog på besök på hennes gård Margarétarhof där hon bor med sin man Reynir Örn Pálmason. 

Men Meistaradeild finns ochså i Sverige. I morgon lördag blir det deltävling 1 på Rickebasta och börjar det kl 0800. 

2
  in  🔶 general
September 23, 2023

HejHar en femgångare o han kan galoppera m jag har svårt att slå över till galopp är inte nog tydlig i hjälperna - försökt gå över från trav m jag är nog lite ostadig o gör att han inte får balansen . M jag har testat att gå från tölt till galopp o för lyckas vi mycket bättre . M har då hört att det kanske inte är helt rätt o den bästa övergången .jag kan känna att galoppen ibland inte blir ”ren” o jag märker också att när vi töltar så verkar han förbereda sig för galoppfattningen .

Det min fråga egentligen handlar om är om det ändå kan vara ok att fatta galopp från tölt ?

2
  in  🔶 general
July 13, 2023

Gillar verkligen filmerna om galoppträning. Intressant och trovärdigt när alla har samma känsla för hur galoppfattningen ska göras och att börja träning från marken på en volt mm

Tack 🙏🏻

02:35

2. Galoppen hos femgångaren

Femgångaren har ofta svårare för galoppen. Johanna Asplund ger...
  in  🔶 general
November 23, 2023

Hej jag har glömt bort mitt lösenord. Har det sparat i datorn men kan inte komma in i appen i min mobil. När jag försöker byta lösenord i mobilen så funkar det inte. Vad göra??????

  in  🔶 general
February 14, 2023

Jag tittade på den här filmen för första gången på länge idag.

Hahaha - så himla kul när Susanna Sand visar hur vi ibland sitter på våra hästar. Igenkänning på det!

  • Har du själv någon favoritfilm från vår kanal? Dela den gärna här!

22:09

Sits och inverkningar med S...

OBS svensk textning finns. Många av oss ler igenkännande när...
1
  in  🔶 general
August 06, 2023

Det danska stoet Dama fra Legind var på väg till Nederländerna för att tävla i VM. Olyckan skedde på autobahn  norr om Hamburg

Stoet Dama fra Legind kom undan med blotta förskräckelsen - hon fick åka till ett stall i närheten där hon kollades och fick vila upp sig. Sen bar det av hemåt igen för ryttaren Mette Bovbjerg Sørensen och hennes häst Dama.

2
  in  🔶 general
March 24, 2023

Nu har vi dragit vinnarna som inom en vecka får tillgång till alla funktionerna i HorseDay under en månad.

Och vinnarna är:

  • Josefine Svensson

  • Anna Melander med Vinda från Olsbacken

  • Kerstin Enmar

  • Evelina Öhlund

  • Malin Börjesson 

  • Karsten Urkedal med Böt

  • Bessi Sveinsson

  • Inger Mattsson

  • Anna Ulfstrand 

  • Josefin Hjerpe

  • Jessica nell

  • Ulrika med hästen Tindra

  • Susanne Inestal

Ni som känner våra vinnare - gratulera dem gärna så att de inte missar att de har vunnit!

Vi skickar mejl till våra vinnare. Ni har en vecka på er att starta ett kostnadsfritt konto i HorseDay så får ni tillgång till alla funktioner.

Om någon inte vill ta emot fredagspresenten så har vi redan några som anmält sig som ersättare - om du också vill vara med så kommentera här!

Tölta vidare mot våren

hälsar Haffi, Annika och vi andra på Töltriding

2