Haffi Gíslason

Jan 02 at 10:08 AM

"Nyligen har jag hört följande information: Tyvärr fungerar vaccinet inte som ett traditionellt vaccin. Det kräver regelbunden uppdatering för att anses vara ett effektivt vaccin. Åtminstone finns det en positiv aspekt i att över 90% av de som har fått vaccinet är symptomfria efter fyra år. Forskningsarbetet kommer att fortsätta, eftersom det verkar som att vi är på rätt väg. Tyvärr klarar dock inte det ursprungliga testet av att klassificera det som ett traditionellt vaccin."

Reply

Jan 02 at 10:04 AM

Ja detta är alltid en stor fråga tycker jag. Och tack Johanna för din reflektion  För att Islands hästar ska lära sig och för att vi som ryttare ska kunna utvecklas med dem, är det av yttersta vikt att ha en framåt tänkande inställning i allt vi gör med hästarna. Till och med en halt är en del av den framåtsträvande processen. I träningsstegen för islandshästar är det andra steget 'framåt och takt'. Jag tror att det är avgörande att vi övar oss i att anamma detta tankemönster för att befria oss från rädslor i ridningen. Naturligtvis måste vi först lära hästarna grundprinciperna, men det kräver också att vi själva lär oss och tillämpar dem

Reply

Jan 02 at 09:58 AM

Vad coolt. Jag ska ochså testa 

Reply

Dec 22 at 05:37 PM

Hej Pia Jag får nog mera att veta om det i början av januari 

Reply
Träna grundläggande lydnad med handhästen: Se till att din handhäst är välutbildad att följa kommandon i grimma och träns i skritt och trav. Det är viktigt att handhästen svarar på dina signaler och är lyhörd för din ledning. Börja med att leda handhästen bredvid dig: Innan du börjar rida, öva på att leda handhästen bredvid dig antingen på höger eller vänster sida. Se till att handhästen går i samma tempo som du och reagerar på dina kommandon. Introducera ridhästen: När du känner dig bekväm med att leda handhästen bredvid dig, introducera ridhästen. Rid i skritt och se till att både du och handhästen är avslappnade. Det kan vara till hjälp att ha någon som kan hjälpa till vid början för att hålla koll på handhästen. Arbeta med samspel: Ge dig tid att bygga upp ett samspel mellan dig och dina hästar. Förstärk det positiva beteendet genom att belöna dem när de gör rätt. Använd gärna mjuk röst. Var konsekvent med dina signaler och var noga med att vara tydlig i din kommunikation med båda hästarna i framåtbjdning, start, stop och avsaktning. Gradvis öka svårighetsgraden: När du känner dig säker i skritt kan du börja tölta eller trava med ridhästen medan du leder handhästen. Var försiktig och se till att du har full kontroll över situationen. Öka svårighetsgraden gradvis och endast när du känner att både du och hästarna är redo för det. Bygg en relation med hästarna: Ge dig tid att utveckla en relation med både ridhästen och handhästen. Ju bättre ni känner varandra, desto starkare blir er kommunikation och samarbete. Var närvarande och uppmärksam på deras beteende och signaler. Kom ihåg att säkerhet alltid är viktigast. Om du känner dig osäker eller om hästarna inte reagerar som förväntat, sök hjälp från en erfaren tränare eller instruktör som kan guida dig genom processen. Detta är nog lättare än vad du tror och om du övar blir du mästare på detta. Lycka till
Reply

Posted

Feb 07 at 12:25 PM

1 / 2
2 / 2

Stenholmen Islandshästcenter fyller 20 år i dessa dagar.

 Företaget Stenholmen som finns på gården Gerstorp som ligger  ligger mitt på Östgötaslätten utanför Linköping. 

Vi firar 20 år på Gerstorp sen vi tecknad köpeavtalet på gården skriver Marcus Ljungqvist på sin Facebooksida som driver denna gård med sin fru Emma Ljungqvist.

På dagen för 20 år sedan skrevs köpebreven och vi tillträde vår egna gård Gerstorp.

5 års letande var över och en ny resa började för Stenholmen och familjen Ljungqvist.

Vi flyttade 2 familjer och ca 70 hästar från västkusten och började forma vårt eget ställe.

Sen dess har vi byggt och fixat: kontor och stallar 2003, ovalbana 2004, seminstall och lösdrift 2006, startat gymnasieskola 2008, byggt lektionssal 2008, elevinternatet Fölhuset 2009. Ridhallen 2010

Ridhusstallet 2011, diagonalpassbanan 2012, varit med och startat föreningen Gerstorps ryttarsällskap 2013. Förlängning av passbanan och startboxar 2015/16. Gårdshotell och relaxen 2016. Renoverat villan och byggt till glasverandan 2010-2017. Byggt om mjölkrummet och framsidan av stallet 2019. Rivit en lösdrift och uppdaterat en annan 2022. och en massa annat smått och gott.

En himla massa härliga människor har funnits med oss på vägen. På ridskolan, på tävlingar och som hästägare till inackorderade hästar.

Familjen Ljungqvist har under alla dessa år gjort stora avtryck inom islandshästvärlden med att skapa möjlighet för människor att lära känna islandshästar på ett seriöst och professionellt sätt med deras ridskola som  har blivit att fler människor har blivit intresserad att skaffa sig ett islandshästliv med egen häst. 

Jag vill också nämna att under många år var Stenholmen aktiv som hingst station och varje år tog dem hem kända högt bedömda eller meriterade avelshingstar till tjänst på gården. 

Sist men inte då arrangerar Stenholmen  tävlingar mer eller mindre året runt för alla nivåer inom islandshäst sporten 

Det är klart att familjen Ljungqvist har bidragit till enorm utveckling på islandshäst sporten här i Sverige och jag vill både tacka dem för detta och samtidigt önska dem ett stort grattis med 20 åren på Gerstorp 

Posted

Feb 04 at 09:01 AM

I går blev det klart Våran Nina Bergholtz blev årets tränare hos FEIF. Det var hon värd alla gånger. FEIF hade sitt årsmöte i Stockholm nu i helgen och delade ut priset till Nina. 

Ni alla kan gratulera henne här. Nyhets sajten Ishestnews har intervjuat Nina som ni kan läsa här.  Och vi på Töltriding säger bara GRATTIS 

Bilden av Nina har i tagit ifrån hennes Facebook sida 

Posted

Jan 27 at 02:28 PM

1 / 3
2 / 3
3 / 3

I gårkväll började inomhus tävlings säsongen på Island med den så kallade Meistaradeildin. Tävlingsformet är de traditionella sportgrenarna som Tölt ,Fyrgång,Femgång passgrenar Tölt T2 med lös tygel och Gædingafimi. 

Tävlingen Meistardeild består mesta dels av elit ryttare som har bildat några lag med sponsorer. Så tävlingen är både individuell tävling och lagtävling. I vårkväll startade första deltävlingen 4 gång med både uttagningen och finalen. Den som hamnade på första platsen var Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir med hästen Flóvent frá Breidsstödum. Förutom höga poäng då var hennes visning i särklass för mycket bra utförande och unikt samspel med hästen. Aðalheiður blev känd ryttare  när hon visade hingsten Kveikur frá Stangarlæk på Landsmót 2018: Här finns ett intervju med henne som vi tog på besök på hennes gård Margarétarhof där hon bor med sin man Reynir Örn Pálmason. 

Men Meistaradeild finns ochså i Sverige. I morgon lördag blir det deltävling 1 på Rickebasta och börjar det kl 0800. 

Jan 24 at 04:44 PM

Ja variation av gångarter gör det svårare och roligare
Reply
Tack själv. Det finns oändligt med kunskaper och vi blir nog aldrig full lärda. jag blir tacksam för alla tips och önske mål som kommer från er tittare
Reply