Back

Haffi Gíslason

Admin

Träna grundläggande lydnad med handhästen: Se till att din handhäst är välutbildad att följa kommandon i grimma och träns i skritt och trav. Det är viktigt att handhästen svarar på dina signaler och är lyhörd för din ledning. Börja med att leda handhästen bredvid dig: Innan du börjar rida, öva på att leda handhästen bredvid dig antingen på höger eller vänster sida. Se till att handhästen går i samma tempo som du och reagerar på dina kommandon. Introducera ridhästen: När du känner dig bekväm med att leda handhästen bredvid dig, introducera ridhästen. Rid i skritt och se till att både du och handhästen är avslappnade. Det kan vara till hjälp att ha någon som kan hjälpa till vid början för att hålla koll på handhästen. Arbeta med samspel: Ge dig tid att bygga upp ett samspel mellan dig och dina hästar. Förstärk det positiva beteendet genom att belöna dem när de gör rätt. Använd gärna mjuk röst. Var konsekvent med dina signaler och var noga med att vara tydlig i din kommunikation med båda hästarna i framåtbjdning, start, stop och avsaktning. Gradvis öka svårighetsgraden: När du känner dig säker i skritt kan du börja tölta eller trava med ridhästen medan du leder handhästen. Var försiktig och se till att du har full kontroll över situationen. Öka svårighetsgraden gradvis och endast när du känner att både du och hästarna är redo för det. Bygg en relation med hästarna: Ge dig tid att utveckla en relation med både ridhästen och handhästen. Ju bättre ni känner varandra, desto starkare blir er kommunikation och samarbete. Var närvarande och uppmärksam på deras beteende och signaler. Kom ihåg att säkerhet alltid är viktigast. Om du känner dig osäker eller om hästarna inte reagerar som förväntat, sök hjälp från en erfaren tränare eller instruktör som kan guida dig genom processen. Detta är nog lättare än vad du tror och om du övar blir du mästare på detta. Lycka till
Reply

Posted

Feb 07 at 12:25 PM

1 / 2
2 / 2

Stenholmen Islandshästcenter fyller 20 år i dessa dagar.

 Företaget Stenholmen som finns på gården Gerstorp som ligger  ligger mitt på Östgötaslätten utanför Linköping. 

Vi firar 20 år på Gerstorp sen vi tecknad köpeavtalet på gården skriver Marcus Ljungqvist på sin Facebooksida som driver denna gård med sin fru Emma Ljungqvist.

På dagen för 20 år sedan skrevs köpebreven och vi tillträde vår egna gård Gerstorp.

5 års letande var över och en ny resa började för Stenholmen och familjen Ljungqvist.

Vi flyttade 2 familjer och ca 70 hästar från västkusten och började forma vårt eget ställe.

Sen dess har vi byggt och fixat: kontor och stallar 2003, ovalbana 2004, seminstall och lösdrift 2006, startat gymnasieskola 2008, byggt lektionssal 2008, elevinternatet Fölhuset 2009. Ridhallen 2010

Ridhusstallet 2011, diagonalpassbanan 2012, varit med och startat föreningen Gerstorps ryttarsällskap 2013. Förlängning av passbanan och startboxar 2015/16. Gårdshotell och relaxen 2016. Renoverat villan och byggt till glasverandan 2010-2017. Byggt om mjölkrummet och framsidan av stallet 2019. Rivit en lösdrift och uppdaterat en annan 2022. och en massa annat smått och gott.

En himla massa härliga människor har funnits med oss på vägen. På ridskolan, på tävlingar och som hästägare till inackorderade hästar.

Familjen Ljungqvist har under alla dessa år gjort stora avtryck inom islandshästvärlden med att skapa möjlighet för människor att lära känna islandshästar på ett seriöst och professionellt sätt med deras ridskola som  har blivit att fler människor har blivit intresserad att skaffa sig ett islandshästliv med egen häst. 

Jag vill också nämna att under många år var Stenholmen aktiv som hingst station och varje år tog dem hem kända högt bedömda eller meriterade avelshingstar till tjänst på gården. 

Sist men inte då arrangerar Stenholmen  tävlingar mer eller mindre året runt för alla nivåer inom islandshäst sporten 

Det är klart att familjen Ljungqvist har bidragit till enorm utveckling på islandshäst sporten här i Sverige och jag vill både tacka dem för detta och samtidigt önska dem ett stort grattis med 20 åren på Gerstorp 

Posted

Feb 04 at 09:01 AM

I går blev det klart Våran Nina Bergholtz blev årets tränare hos FEIF. Det var hon värd alla gånger. FEIF hade sitt årsmöte i Stockholm nu i helgen och delade ut priset till Nina. 

Ni alla kan gratulera henne här. Nyhets sajten Ishestnews har intervjuat Nina som ni kan läsa här.  Och vi på Töltriding säger bara GRATTIS 

Bilden av Nina har i tagit ifrån hennes Facebook sida 

Posted

Jan 27 at 02:28 PM

1 / 3
2 / 3
3 / 3

I gårkväll började inomhus tävlings säsongen på Island med den så kallade Meistaradeildin. Tävlingsformet är de traditionella sportgrenarna som Tölt ,Fyrgång,Femgång passgrenar Tölt T2 med lös tygel och Gædingafimi. 

Tävlingen Meistardeild består mesta dels av elit ryttare som har bildat några lag med sponsorer. Så tävlingen är både individuell tävling och lagtävling. I vårkväll startade första deltävlingen 4 gång med både uttagningen och finalen. Den som hamnade på första platsen var Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir med hästen Flóvent frá Breidsstödum. Förutom höga poäng då var hennes visning i särklass för mycket bra utförande och unikt samspel med hästen. Aðalheiður blev känd ryttare  när hon visade hingsten Kveikur frá Stangarlæk på Landsmót 2018: Här finns ett intervju med henne som vi tog på besök på hennes gård Margarétarhof där hon bor med sin man Reynir Örn Pálmason. 

Men Meistaradeild finns ochså i Sverige. I morgon lördag blir det deltävling 1 på Rickebasta och börjar det kl 0800. 

Jan 24 at 04:44 PM

Ja variation av gångarter gör det svårare och roligare
Reply
Tack själv. Det finns oändligt med kunskaper och vi blir nog aldrig full lärda. jag blir tacksam för alla tips och önske mål som kommer från er tittare
Reply

Posted

Jan 13 at 06:08 PM

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4


En vetenskaplig artikel har publicerats  i tidningen i "The Animals" och finns tillgänglig i sin helhet i länken nedanför.
Det handlar om möjligheten att analysera islandshästens alla fem gångarter med en smartphone i ryttarens ficka.
Artikeln har titeln "Efficient Development of Gait Classification Models for Five-Gaited Horses Based on Mobile Phone Sensors".
Författare är Haraldur Bjarni Davíðsson, Torben Rees, Marta Rut Ólafsdóttir och Hafsteinn Einarsson.  Den är resultatet av ett samarbete mellan företaget TöltSense och ovan nämnda forskare, som är anställda på HorseDay ehf och Háskóli Islands som är Islands universitet, samt samt ryttare som har deltagit med sina hästar.

Målet med studien var att ta reda på om alla 5 gångarterna hos islandshästen kunde identifieras baserat på data från sensorer i mobiltelefoner och i så fall med vilken noggrannhet det var möjligt. Telefonen var placerad i ryttarens olika fickor, särskilt jack-, byx- eller bröstfickor.

Gruppen  arbetade med ryttare som hade olika typer av hästar till sitt förfogande. På hästarnas ben fäste ryttarna sensorer som  kunde läsa av vilken gångart, takt och hastighet hästen gick i.
Med utgångspunkt från den informationen skapades en modell  som gör det möjligt att utifrån telefonen i ryttarens ficka analysera hästens gångmönster. Man kan bland annat få information om taktsäkerhet i gångarterna och hästens rörelser. 

Med fortsatt datainsamling utvecklas modellen nu ytterligare för att bli ännu mer exakt. Modellen kan nu kartlägga islandshästens alla 5 gångarter med upp till 94% noggrannhet, även om det varierar en del beroende på andra faktorer, som t.ex. telefonens läge och fickans täthet.

Bred insamling av information av hästar i träning är en viktig grund för framsteg. Verkliga mätdata kommer förmodligen att vara en av grunderna i varje hästs träningsplan och samtidigt är sådana data nödvändiga för forskningen.

Planen är att fortsätta undersöka vilka möjligheter telefonen erbjuder, och nästa steg kan vara att undersöka vilken placering av mobilen som ger största möjliga exakthet i mätningen.

Här kan ni läsa artikeln, den är på engelska 

Posted

Jan 12 at 07:52 AM

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Det pågår nu omröstningen på FEIF:s hemsida för årets ridlärare bland FEIF:s medlemsländer.Från Sverige är det ingen mindre än Nina Bergholtz som är nominerad. Nina är inte bara en ridlärare yrkesmässigt hon är dessutom domare inom Gædingakeppni GK och har internationellt licens, hon är dessutom verksam som avelsdomare och har gedigen erfarenhet inom avel och utvecklingen av avel senaste 30 åren

 Ninas arbetsplats har varit över hela Europa under delar av året. Men många svenska fritids och tävlingsryttare har tyckt om Ninas tillvägagångssätt att möta ryttare och häst och därför har hennes populäritet vuxit och intresset att anlita henne som ridlärare ökat.

Vi på Töltriding önskar Nina grattis med nomineringen och vi har i kikaren att spela in avsnitt med Nina nu under vårkanten

Följande ridlärare är nominerade:

Caeli Cavanagh – USA

Catherine Myn – Schweiz

Liva Hvarregaard – Danmark

Nina Bergholtz – Sverige

Runa Dejaifve – Belgien

Senta Bigerl – Tyskland

Sigvaldi Lárus Guðmundsson – Island

Du kan rösta från 9 januari till 16 januari 2023 här

Posted

Jan 10 at 09:44 PM

1 / 2
2 / 2

Nu har vi fått nytt år 2023 och då börjar vi redan att sen att det blir en hel del tävlingar framöver.

Ofta är det så inom hela FEIF att på vintern finns det ofta inomhus tävlingar av olika slag. 

Förr i tiden var tävlings säsongen ofta bara över sommaren fram till september men nu finns så stort intresse för tävling att det börjar redan nu. I Sverige kommer vi ha Rickebasta Meistaradeild i Knivsta utanför Uppsala. De kommer att ha 3 deltävlingar från januari till april. Mer information finn här

I mars kommer Vintermästarskapen att äga rum i Strömsholm efter 5 års uppehåll. Den blir dagarna 10 till 11 mars 2023. På kvällen blir det ryttarefest där på plats. Mer information finns här

På internationella fronten kan vi ochså meddela att i Odensvé i Danmark kommer Worldtölt att äga rum dagarna 24 till 25 februari. Här kommer många ekipage både från Danmark,Sverige, Norge och Tyskland och troligen kommer vi att se hästar där som kommer att vara på WM i augusti i sommar. All info om Worldtolt finns här 

Jan 10 at 07:05 PM

Ja denna bok finns inte längre men jag jobbar på att få den utgiven på svenska. Det handlar om hur vi kan utöka vår kunskap och färdigheter att använda våra fött ,era till att styra våra hästar istället för att använda händerna så mycket
Reply