Ja detta är alltid en stor fråga tycker jag. Och tack Johanna för din reflektion För att Islands hästar ska lära sig och för att vi som ryttare ska kunna utvecklas med dem, är det av yttersta vikt att ha en framåt tänkande inställning i allt vi gör med hästarna. Till och med en halt är en del av den framåtsträvande processen. I träningsstegen för islandshästar är det andra steget 'framåt och takt'. Jag tror att det är avgörande att vi övar oss i att anamma detta tankemönster för att befria oss från rädslor i ridningen. Naturligtvis måste vi först lära hästarna grundprinciperna, men det kräver också att vi själva lär oss och tillämpar dem
Haffi Gíslason
Replied on "Han är ju bara lat!"
Jan 02 at 10:04 AM
Replied on Snart kan vaccin mot sommarexem vara här
Dec 22 at 05:37 PM
Hej Pia Jag får nog mera att veta om det i början av januari
Jun 22 at 05:19 AM
Posted
Feb 07 at 12:25 PM
Stenholmen Islandshästcenter fyller 20 år i dessa dagar.
Företaget Stenholmen som finns på gården Gerstorp som ligger ligger mitt på Östgötaslätten utanför Linköping.
Vi firar 20 år på Gerstorp sen vi tecknad köpeavtalet på gården skriver Marcus Ljungqvist på sin Facebooksida som driver denna gård med sin fru Emma Ljungqvist.
På dagen för 20 år sedan skrevs köpebreven och vi tillträde vår egna gård Gerstorp.
5 års letande var över och en ny resa började för Stenholmen och familjen Ljungqvist.
Vi flyttade 2 familjer och ca 70 hästar från västkusten och började forma vårt eget ställe.
Sen dess har vi byggt och fixat: kontor och stallar 2003, ovalbana 2004, seminstall och lösdrift 2006, startat gymnasieskola 2008, byggt lektionssal 2008, elevinternatet Fölhuset 2009. Ridhallen 2010
Ridhusstallet 2011, diagonalpassbanan 2012, varit med och startat föreningen Gerstorps ryttarsällskap 2013. Förlängning av passbanan och startboxar 2015/16. Gårdshotell och relaxen 2016. Renoverat villan och byggt till glasverandan 2010-2017. Byggt om mjölkrummet och framsidan av stallet 2019. Rivit en lösdrift och uppdaterat en annan 2022. och en massa annat smått och gott.
En himla massa härliga människor har funnits med oss på vägen. På ridskolan, på tävlingar och som hästägare till inackorderade hästar.
Familjen Ljungqvist har under alla dessa år gjort stora avtryck inom islandshästvärlden med att skapa möjlighet för människor att lära känna islandshästar på ett seriöst och professionellt sätt med deras ridskola som har blivit att fler människor har blivit intresserad att skaffa sig ett islandshästliv med egen häst.
Jag vill också nämna att under många år var Stenholmen aktiv som hingst station och varje år tog dem hem kända högt bedömda eller meriterade avelshingstar till tjänst på gården.
Sist men inte då arrangerar Stenholmen tävlingar mer eller mindre året runt för alla nivåer inom islandshäst sporten
Det är klart att familjen Ljungqvist har bidragit till enorm utveckling på islandshäst sporten här i Sverige och jag vill både tacka dem för detta och samtidigt önska dem ett stort grattis med 20 åren på Gerstorp
Posted
Feb 04 at 09:01 AM
I går blev det klart Våran Nina Bergholtz blev årets tränare hos FEIF. Det var hon värd alla gånger. FEIF hade sitt årsmöte i Stockholm nu i helgen och delade ut priset till Nina.
Ni alla kan gratulera henne här. Nyhets sajten Ishestnews har intervjuat Nina som ni kan läsa här. Och vi på Töltriding säger bara GRATTIS
Bilden av Nina har i tagit ifrån hennes Facebook sida
Posted
Jan 27 at 02:28 PM
I gårkväll började inomhus tävlings säsongen på Island med den så kallade Meistaradeildin. Tävlingsformet är de traditionella sportgrenarna som Tölt ,Fyrgång,Femgång passgrenar Tölt T2 med lös tygel och Gædingafimi.
Tävlingen Meistardeild består mesta dels av elit ryttare som har bildat några lag med sponsorer. Så tävlingen är både individuell tävling och lagtävling. I vårkväll startade första deltävlingen 4 gång med både uttagningen och finalen. Den som hamnade på första platsen var Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir med hästen Flóvent frá Breidsstödum. Förutom höga poäng då var hennes visning i särklass för mycket bra utförande och unikt samspel med hästen. Aðalheiður blev känd ryttare när hon visade hingsten Kveikur frá Stangarlæk på Landsmót 2018: Här finns ett intervju med henne som vi tog på besök på hennes gård Margarétarhof där hon bor med sin man Reynir Örn Pálmason.
Men Meistaradeild finns ochså i Sverige. I morgon lördag blir det deltävling 1 på Rickebasta och börjar det kl 0800.
Replied on Från storhäst till islandshäst
Jan 24 at 04:44 PM
Jan 24 at 04:43 PM
Posted
Jan 13 at 06:08 PM
En vetenskaplig artikel har publicerats i tidningen i "The Animals" och finns tillgänglig i sin helhet i länken nedanför.
Det handlar om möjligheten att analysera islandshästens alla fem gångarter med en smartphone i ryttarens ficka.
Artikeln har titeln "Efficient Development of Gait Classification Models for Five-Gaited Horses Based on Mobile Phone Sensors".
Författare är Haraldur Bjarni Davíðsson, Torben Rees, Marta Rut Ólafsdóttir och Hafsteinn Einarsson. Den är resultatet av ett samarbete mellan företaget TöltSense och ovan nämnda forskare, som är anställda på HorseDay ehf och Háskóli Islands som är Islands universitet, samt samt ryttare som har deltagit med sina hästar.
Målet med studien var att ta reda på om alla 5 gångarterna hos islandshästen kunde identifieras baserat på data från sensorer i mobiltelefoner och i så fall med vilken noggrannhet det var möjligt. Telefonen var placerad i ryttarens olika fickor, särskilt jack-, byx- eller bröstfickor.
Gruppen arbetade med ryttare som hade olika typer av hästar till sitt förfogande. På hästarnas ben fäste ryttarna sensorer som kunde läsa av vilken gångart, takt och hastighet hästen gick i.
Med utgångspunkt från den informationen skapades en modell som gör det möjligt att utifrån telefonen i ryttarens ficka analysera hästens gångmönster. Man kan bland annat få information om taktsäkerhet i gångarterna och hästens rörelser.
Med fortsatt datainsamling utvecklas modellen nu ytterligare för att bli ännu mer exakt. Modellen kan nu kartlägga islandshästens alla 5 gångarter med upp till 94% noggrannhet, även om det varierar en del beroende på andra faktorer, som t.ex. telefonens läge och fickans täthet.
Bred insamling av information av hästar i träning är en viktig grund för framsteg. Verkliga mätdata kommer förmodligen att vara en av grunderna i varje hästs träningsplan och samtidigt är sådana data nödvändiga för forskningen.
Planen är att fortsätta undersöka vilka möjligheter telefonen erbjuder, och nästa steg kan vara att undersöka vilken placering av mobilen som ger största möjliga exakthet i mätningen.
Replied on Snart kan vaccin mot sommarexem vara här
Jan 02 at 10:08 AM
"Nyligen har jag hört följande information: Tyvärr fungerar vaccinet inte som ett traditionellt vaccin. Det kräver regelbunden uppdatering för att anses vara ett effektivt vaccin. Åtminstone finns det en positiv aspekt i att över 90% av de som har fått vaccinet är symptomfria efter fyra år. Forskningsarbetet kommer att fortsätta, eftersom det verkar som att vi är på rätt väg. Tyvärr klarar dock inte det ursprungliga testet av att klassificera det som ett traditionellt vaccin."